субота, 22. новембар 2014.

Thasos, Greece

Dobro došli na Tasos, ostrvo najlepših plaža, prozirno plave topl vode, 
ljubazih Grka koji znaju Srpski jezik i neverovano ukusnih tradicionalnih jela!

Dok smo putovali trajektom iz Keramotija do Tasosa, 
društo su nam pravili večito gladni galebovi.


Na svakom koraku su bili ljudi (promoteri) koji su delili karte strva. Verujte mi, ovo će vam olakšati snalaženje i odabih plaža. Mapa je detaljno obeležena, tako da možete videti kakav je prilaz do plaže, da li imate na odabranoj neku od morskih zanimacija ili je reč o divljoj plaži.


Bili smo smešteni u Pefkariju, hotel Kapahi Beach. Gazdarica, moja imenjakinja Aleksandra, pored toga što govori naš jezik, izlazi u susret za apsolutno sve. Uzeli smo smeštaj na bazi polupansiona (duručak + večera). Doručak je bio na bazi švedskog stola, a za večeru smo uvek imali ponuđena 3 do 5 jela od kojih smo birali šta ćemo. Svake večeri ponuda je bila drugačija. Sve pohvale za smeštaj.
Ovo su neke od prvih fotografija na NAŠOJ plaži (ispred hotela). 





Odmah na početku odmora obišli smo Mermernu plažu - Saliara Beach da vas ne buni, to joj je pravo ime. ZAISTA je mermerna, bela, prelepo plave tirkizne vode. Da se razumemo, put oko celog ostrva je antastičan, međutim poslednja 3km do ove plaže su katastrofa, tako da... Obratite pažnju... Ali ovo drmusanje se itekako isplatilo.





Što se Limenarije tiče, ne mari, izuzetno živo mesto, puno kafića, barova i restorančića. Međutim najlepši utisak je ovekovečen narednom fotografijom :) , a da, i mali sladoledi na drvcetu, manji od dlana, su ostavili utisak, međutim, bili su pojedeni pre fotografisanja :)




Aliki beach je jedna od manjih, prepunih plaža. Fino organizovana. Sa jedne strane puta nalazi se ova plažica dok se sa druge strane nalazi arheološko nalazište, drevne antičke ruševine rezidencije kraljice Alis. S obzirom da nisam imala mogućnost da iz vazduha slika i jednu i drugu stranu, poslužiću se slikom sa interneta.






Najlepša, najukusnija i najjednostavnija poslastica IKADA! Kandirane smokve, domaći grčki jogurt i med! San snova... Narednih nekoliko meseci sanjala sam ovaj tanjir! Razlog za dugovečno pamćenje Aliki plaže :)


Teologos! Pored toga što je ovo selo u unutrašnjosti ostrva poznato po jagnjetini i jaretini - kuće su fascinantne! Ulice su male i jednosmerne! Ispred jednog od restorana stajao je kapetan u beloj uniformi koji je pozivao prolaznike da zajogaj i čašicu. A jagnjetina kod Augusta.... Jooooj! Ja inače to ne jedem, međutim ovome ne možete da odolite. Divni izazovni mirisi, živa atmosfera koju prave domaćini u nošnjama, svojom igrom i pozitivnom energijom jednostavno vas teraju da jedete apsolutno sve!





Na putu ka našoj morskoj kući, imali smo akciju spašavanja ooogromnog ježa :)


Najčešće smo obilazil plažu koja nam je bila izizetno blizu, Psili Amos! Peščana duga plaža, sa jednim barom, jednom tavernom koje su sasvim dovoljne za naš ukus. I muzika, i usluga, i osoblje, i dovoljno duboko ali i plitko more su nas privukli toliko da smo se jedno 100x ovde vraćali :)





Paradiso Beach, najveća nudistička plaža pored Zevsovih očiju


Manastir Sv.Arhangela



Potos, najbolji noćni provod, i mesto puno suvenirnica. Jedino praaavo ludo morsko mesto.


 Giola! Prirodni bazen u steni. Put do ovog - kozija staza mu nije ravna :)


I još neke fotografije :)






Ima ih još više, ali da ne preterujem :) U suštini, OPET bih posetila ovo divno, mirno ostrvo!

4 коментара: